lumea de dincolo (de ecran)

Budapesta

iunie 15th, 2006 by koma

parlamentul

Am observat ca romanii adevarati, (deci nu noi ardelenii) nu se gandesc la Budapesta cand e vorba de un oras frumos european. Tentatiile sunt mai degraba Viena, Praga, Venetia, Roma, Paris(si multe altele). Poate e vorba de vechile frustrari istorice, poate e doar teama ca atat de aproape nu are cum sa fie ceva prea frumos, cert este ca nu e o prioritate. Pacat. Pentru ca am putea invata multe de la unguri.

Orasul e curat, „se vinde bine”, aduce bani frumosi din turism, e exploatat intr`un mod extrem de placut si convenabil. In doar cateva ore de hoinareala prin cetate, pe Vaci Uca, pe malul Dunarii am reusit sa fac in fuga vreo 70 de poze, dar in toate e aceeasi amprenta, de lucru bine organizat si ingrijit. Am mancat la un restaurant traditional in cetate, o ceafa tiganeasca asortata cu bere la halba. Ambianta modesta, perfect integrata in peisajul vechiului pasalac era condimentata cu accente dintre cele mai variate, de la „cosa faciamo” si „avec plaisir” pana la cele mai imbarligate cuvinte olandeze sau mai stiu eu.

M-a cuprins putin melancolia, pentru ca aici am petrecut cateva secvente din copilaria mea, cand veneam la bunicul meu, pe Uri Uca, exact vis-a-vis de ambasada Turciei, in mijlocul cetatii. Pe atunci nu era viermuiala asta, nu ti se cereau taxe la orice cotitura, erau multi artisti, cantareti, portretisti… dar peisajul e acelasi. Ba mai mult, sunt multe cladiri renovate, frumos amenajate. Pana si capacele de canal erau din ceva aliaj rosu-auriu, probabil cupru, foarte elegante. Pavaje, usi masive din lemn, flori peste tot. Un bmw alb, din anii `60 deschidea o coloana de nuntasi. Toti zambeau, cateva ploi scurte de vara n-au reusit sa alunge trecatorii.

Dar noi, vrednicii urmasi ai lui Decebal si Traian… pe cand?

Posted in Alien | 2 Comments »

2 Responses

  1. patryk Says:

    romanii vorbesc si ei de capitalele europei din poze si filme…acu, pe bune, cate dintr-astea ai vazut cu budapesta??

  2. becky Says:

    Daca va decideti sa vizitati Budapesta, va recomand o harta mai neconventionala: http://www.cityspy.info/welcome/bp_welcomepage.htm. Veti gasi scurte descrieri a unor localuri si hosteluri cat si idei de petrecerea timpului liber. Nu stiu cat de actualizat e site-ul… pliantul e ghidus si mi-a fost de folos.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.