lumea de dincolo (de ecran)

Termopane

decembrie 21st, 2007 by koma

Am experimentat. Piticii mei de pe creier, alaturi de placerea de a urmari simpatica emisiune MithBusters(si n-as pierde din vedere nici jena pe care o aveam privind cascadele scurse de pe geamuri) m-au facut sa testez consistenta mitului LOW-E legat de termopane. Ati remarcat probabil ca nu mai exista firma de termopane care nu adauga acest amanunt atunci cand isi lauda marfa. Adevarul e ca s-a cam generalizat si nici nu cred ca mai gasesti fara.

Dar sa prezentam produsele: In dreapta, un geam termopan antic oscilo-batant, de 4-5ani, din vremea in care la noi cel putin cuvantul LOW-E inca nu se inventase, iar in stanga, incadrat intr-un panou fix sta proaspat schimbat un geam cam de aceiasi dimensiune dar tuningat cu 2xLOW-E si injectat la interior cu un gaz foarte rar pe numele lui Argon.(2X semnifica faptul ca ambele sticle paralele care formeaza geamul se bucura de aceasta proprietate si nu doar una, cum se obisnuieste in general pentru atingerea unui pret cat mai bun). Sub geamul din dreapta se afla si caloriferul bucatariei pe cand sub cel din stanga se afla niste plante. (Sursa de caldura in proximitatea geamului defavorizeaza condensul, plantele realizeaza opusul). Rezultatul:

termopane.jpg

Consultanta de specialitate si recomandarile au fost facute de Bogdi, iar geamul realizat de Optimedia. In scurt timp o sa adaug site-ul care permite calcularea coeficientului termic in functie de configuratia sticlelor dintr-un geam termopan. Poti si tu sa iti calculezi coeficientul termic aici.

Posted in Blogfather | No Comments »

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.