lumea de dincolo (de ecran)

Criza sub-prime, pe intelesul copiilor

octombrie 10th, 2008 by koma

Intr-un satuc de pe plai, a venit un investitor american particular, insotit de asistentul lui. A batut la prima usa intalnita si i-a spus proprietarului:
– Uite, eu sunt colectionar de broscute. Daca imi aduci o broscuta, am sa iti dau pe ea 10 euro.

Taranul a fugit repede in padurea din spatele casei si a luat o broscuta. I-a dat-o investitorului, si-a luat cei 10 euro si le-a spus vecinilor despre ce afacere a facut. A doua zi, fiecare taran s-a dus la investitor cu cate o broscuta, pe care a vandut-o cu 10 euro.

Dupa cateva zile, investitorul le-a spus satenilor:

– Vad ca afacerea merge. De azi, pentru fiecare broscuta am sa va platesc cate 20 de euro. Taranii au dat fuga in padure, au cules broscute si le-au predat pentru 20 de euro/bucata, investitorului. Dupa alte cateva zile, acesta s-a intors in SUA presat de afacerile de acolo, lasandu-l pe asistentul lui sa vina cu broscutele dupa cel mult o saptamana. Inainte de a pleca, le-a spus:

– Dragii mei, sunt nevoit sa ma intorc urgent in State. Va promit insa ca la intoarcere am sa cumpar de la voi broscutele cu 60 de euro bucata.

Si a plecat, in uralele satenilor fericiti de pleasca ce a dat peste ei. A doua zi, asistentul investitorului a adunat satenii si le-a spus:

– Fratilor, m-am gandit la o afacere pentru voi. Seful meu se va intoarce peste doua saptamani si va va plati cate 60 de euro/broscuta. Daca vreti, vi le vand eu inapoi pentru 35 de euro bucata, iar voi le veti vinde cu 60. Profitul vostru va fi frumusel. Ce spuneti?

Satenii, s-au adunat la sfat si au decis ca o asa afacere nu mai prind ei degraba. Au pus mana de la mana, s-au imprumutat pe la cunoscuti, pe la banci, care pe unde a putut, si au cumparat broscutele inapoi cu 35 de euro bucata. Asistentul investitorului a luat banii, a plecat in SUA, iar pe sateni nu i-a mai cautat nimeni, niciodata. Au ramas cu banii dati, cu imprumuturi scumpe la banci si fara sa detina niciun activ in plus fata de ceea ce aveau inaintea afacerii.

later edit: sursa este aici. (am aflat doar acum, 10.03.2009)

Posted in Alien | 5 Comments »

5 Responses

 1. calatorul Says:

  Mie mi-a placut postul, atat de mult, incat i l-am citit si sotului meu care, saturat de cifre si de criza asta subprime, mi-a spus ca povestea este pedagogica, dar nu e buna pentru tema. Merge mai mult pentru Caritasul de la noi…
  Oricum, dom’le, ai talent.

 2. koma Says:

  talentul de povestitor/traducator nu imi apartine, e al verisoarei mele plecata de cateva zeci de ani in state care resimte pe spinarea proprie efectele acestei crize, dar e mult mai optimista decat figurile de ceara din guvernul nostru, care deja si-au gasit scuza pentru a-si explica nereusitele.

 3. calatorul Says:

  La noi se poarta, deh.

 4. Mr.Z Says:

  Super tare! Chiar mi-a placut mult!

 5. ardelean alin Says:

  domnilor peste doua saptamani broscutele dumneavostra o sa ajunga la o expozitie de cele mai frumose broscute .broscuta castigatore va lua un premiu de 300euro.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.