lumea de dincolo (de ecran)

PFA – enigme elucidate

februarie 20th, 2009 by koma

Cu putin timp in urma.

Cu si mai putin.

Nu ma simt niciodata confortabil printre contabili, la finante, banci. Prea multe cifre, prea multe hartii de pazit. Intamplarea face ca eu sa fiu nevoit sa-mi tin contabilitatea… mie!

Si am inceput eu sa caut, ca orice crestin bine intentionat pe gugal, despre acte pfa, documente pfa, registre, jurnale, declaratii, taxe, impozite, cas, cass, de m-a lovit strechea. Pe masura ce avansam cu cititul zapaceala era tot mai mare. Asa ca am facut ceea ce n-am crezut ca voi face niciodata: m-am prezentat la finante!

Pentru cazul concret Oradea, Finantele sunt langa fosta piata mare, actualmente mall-ul prabusit. Presupunand ca esti in posesia unui certificat de PFA de cateva luni dar esti complet nauc in domeniu, trebuie sa cauti un inspector care e platit sa te ghideze. Asta n-am aflat-o din prima, ci doar dupa insistente coroborate la diverse ghisee. In final, am constat ca la camera 4 este o d-ra simpatica si foarte pregatita care iti schiteaza tot ce trebuie sa faci. Pe scurt, daca esti pe sistem real, deci nu pe cota fixa de venit, iti trebuie: chitantier, facturier, stampila, casa de marcat(daca prestezi la persoane fizice), registru unic de control(de la subsolul finantelor, la arhive), registru de incasari si plati, registru inventar. Ultimele 2 sunt tipizate, dar trebuie numerotate, snuruite si declarate la finante, in cel mai scurt timp, inainte de a incepe completarea lor.

Pina in data de 15 mai, daca retin bine, trebuie sa declari cat ai realizat in anul precedent si sa estimezi cat crezi ca vei face in anul care urmeaza, completand formularele 200 si 220, pe care le primesti la unul din ghiseele 3-7. Inafara de impozitul de 16% perceput pe profit, se achita si cass, la sediul CAS Bihor, pe soseaua Borsului km4, ca 5,5% din venit. Cass este deductibila, la fel ca si cheltuielile de intretinere, transport, telefon, materiale care tin de obiectul muncii.

Pentru maniacii care asemeni mie, au crezut ca exista undeva pe net explicat cum se face snuruirea si sigilarea registrelor, am facut un mic ghid in imagini cu operatiile necesare, dupa ce am intrebat si eu prin toate partile. Ar fi necesar si un ghid cu completarea registrelor… dar asta doar dupa ce invat si eu 🙂

Posted in Blogfather, Poze | 4 Comments »

4 Responses

  1. Lorant Says:

    pai da, din moment ce vrei sa faci mai multi bani, sau ma rog, sa fii stapanul tau, trebe sa ai si parte de durere de cap si de plimbari foarte lungi prin toate institutiile. Iti zice ce trebe sa faci, dar nimeni nu stie unde si cum, mergi tot roata roata o ora pana dai de cineva care sa te ghideze unde vrei tu sa ajungi. Oameni incompetenti, intr-o tara de toata jena.

  2. enzo Says:

    Birocratie de numa numa.
    Imi aduce aminte oarecum de incurcaturile soldatului Švejk . 😀

  3. patricia Says:

    mai degraba Kafka…
    Un episod, in lupta cu birocratia, pe care multi dintre noi il putem rescrie zi de zi.
    Ceea ce pentru altii e fictiune, pentru noi e o realitate mizerabila pe care o inghitim fara nici o tresarire de revolta. Din pacate.

  4. cami Says:

    Finantele stiu ca tu dai gauri cu burghiul prin registre?
    Ingenioasa solutie oricum…

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.